Hoe oud kunnen honden worden

Hoe oud kunnen honden worden?
Als je een hond aanschaft, dan ben je erg gelukkig. Maar je weet ook dat er een moment komt van afscheid nemen, al wil je daar nog lang niet aan denken! Eerst maar eens genieten van alle liefde die de viervoeters je geven! Toch vraag je je misschien af hoe oud honden kunnen worden. Daar kan uiteraard geen standaard antwoord op worden gegeven.

Europarcs met hond banner

Honden kunnen soms wel 15 jaar of ouder worden

Je hebt honden die nooit wat mankeren en 15 jaar of ouder worden, maar ook jonge honden (en zelfs puppy’s) die een ziekte krijgen of door een ongeval eerder overlijden. We leggen je in dit artikel meer uit over hoe oud honden kunnen worden en waar dat mee te maken kan hebben. Maar ben je er wel van bewust dat iedere hond weer anders is! Welke factoren spelen een rol bij de leeftijd die je hond kunt halen?? Is gezonde voeding voor je hond ook van belang?

Erfelijkheid en ziekten

Honden kunnen gezond oud worden, maar je hebt helaas ook bepaalde ziekten die op kunnen treden (op jonge en oudere leeftijd). Soms speelt erfelijkheid daarin een rol. Aandoeningen die voor kunnen komen zijn bijvoorbeeld heupdysplasie, elleboogdysplasie en erfelijke oogafwijkingen. Maar ook epilepsie en een allergie kunnen bij honden voorkomen.

Gezonde voeding voor je hond

Voeding speelt zeker een grote rol. Als je kiest voor het goedkoopste hondenvoer en geen variatie aanbrengt in de voeding, zal dat een negatief effect kunnen hebben op de haalbare leeftijd van je hond. Zie ons artikel over honden voeding.

honden spelen in de tuin

Samen met je hond gezond oud worden

Het liefste wil je samen met je maatje 100 jaar worden, maar we weten allemaal dat het niet kan. Maar je kunt er wel veel aan doen om samen gezond oud te worden! De voeding speelt daarin een grote rol, net als bewegen (lekker wandelen met je hond). Het is belangrijk dat je hond niet te dik wordt, want als je hond te zwaar is (en lijdt aan overgewicht), dan is de kans op ziekten groter.

vipio dagaanbieding banner

Samen sporten met je hond

Sporten met je hond kan een leuke bezigheid zijn, maar kijk dan ook waar je hond plezier in heeft. Je bouwt een mooie band op als je iets doet waar je allebei plezier aan beleeft. Daarnaast houd je zo de conditie van je hond op peil en die van jezelf ook. Heeft je hond een keer een mindere dag? Las dan op tijd rust in, overvraag je hond niet!

Dierenarts bezoeken

Als je merkt dat je hond niet wil eten, bijna niet drinkt of niet blij is als je thuis komt of beneden komt, dan kan er wat aan de hand zijn. Soms kun je het even afwachten, maar bij twijfel kun je beter de dierenarts raadplegen en die kan de hond dan op tijd onderzoeken.

Leuke weetjes over honden en leeftijden

Een paar leuke weetjes over honden:
– Een Labrador is een heel populair hondenras in Nederland en deze honden worden gemiddeld 12,5 jaar oud.
– In het Guinness World Record Book staat dat de oudste hond 29 jaar, 6 maanden en 12 dagen oud is geworden. Het was een Australische Cattle Dog.

Hoe laat jij je hond gelukkig en gezond oud worden?

Genieten van je hond, dat is wat je dagelijks sowieso moet doen! Maar hoe zorg jij ervoor dat je hond gelukkig en gezond oud kan worden? Geef je bepaalde supplementen? Speciaal voer? Volg je samen een bepaalde sport? Deel je ervaringen en wie weet kunnen we elkaar inspireren!

Deze informatie en tips over honden wordt je aangeboden door “met hond op vakantie”, de website voor de leukste honden vakanties van heel Europa.